Tuesday, April 1, 2014

Rasailah ibadahmu

aku pernah terbaca dalam satu blog, kebanyakkan daie ada problem hilang rasa ibadah pada permulaan membawa halaqah atau certain point dalam tarbiyyah. and penulis blog tu kata "tahniah kerana anda dah pun meningkat ke satu lagi level yg baru dalam tarbiyyah"

so aku keep thinking, ape maksudnya? bukankah ia satu perkara yg menyedihkan, kenapa meningkat pulak? Then Allah memberi ilham pada aku.

masihkah kita ingat pada permulaan kita mendapat tarbiyyah dan hidayah buat sikit je (solat sunat, tadabbur AQ,zikir) terus rasa, terus menangis, terus rasa Allah tu Maha Sweet dan sebagainya. tapi as time goes by, kita makin immune, kadang2 ayat2 quran tak menyentuh pun hati kita. kadang2 after buat dosa kita tak boleh nangis pun untuk bertaubat, kadang2 kita rasa malas nak buat semua benda, kadang2 rasa menyampah gile dengan akhwat A,b dan C. Here is the reason: the higher u get in this path u need to do more in order to FEEL. ya, kita dah tak boleh lah buat ibadah macam time kita tak pegang halaqah, kita kena tingkatkan ibadah kita sbb kita nak bawa org lain kepada Allah. So hubungan kita dengan Allah pun mesti kuat.

And know one thing, the essence of ibadah is DOA.

Kita ni sangat lemah. bayangkan rasa dalam hati kita sendiri pun kita tak boleh control. that's why setiap masa minta pada Allah untuk RASA kita nie sedang beribadah.
and bile semua benda nie tak jalan jugak mintalah hati yg baru, dan usaha untuk rasa along the way sbb Allah tak tanya "kau rasa tak buat ibadah sekian2?" Allah tanya "kau usaha tak untuk rasa?"

1 comment: